Geboorteherstel
Geboortetrauma
Woorden die je niet in een adem genoemd verwacht of wilt horen en toch.... Uit onderzoek is gebleken dat 96% van de vrouwen gezondheidsverlies ervaart na de bevalling, lichamelijk of psychisch en dat 1 op de 3 vrouwen de bevalling als traumatisch bestempelt. Dat zijn serieuze getallen en het heeft invloed op het functioneren van die vrouwen en dus op de manier waarop ze het moederschap en hun kind ervaren.
Hersteltraject
Het geboortehersteltraject wordt ingezet na een traumatische ervaring rondom de geboorte
van een kind. Een traumatische ervaring uit zich doordat er negatief op de ervaring terug wordt gekeken en dat er daarna negatieve gevoelens zijn met betrekking tot eigenwaarde en zelfwaardering. Of het gevoel van "niet weten wat te doen" met betrekking tot de verzorging of het huilen van de baby. Ook onzekerheid of problemen met het geven van borstvoeding kunnen een uiting zijn van een geboortetrauma. Dat betekent niet dat je niet blij bent met de uitkomst, namelijk dat je baby gezond is, maar wel dat je niet blij bent met hoe het allemaal gegaan is.
Wat is een trauma: trauma ontstaat niet door wat er met je is gebeurt, maar door jou emotionele reactie op wat er met je is gebeurt. Vaak heef het te maken met verlies van controle. Een op papier perfecte bevalling kan door de moeder als traumatisch worden ervaren. Doordat er dingen gedaan zijn die ze niet wilde of juist niet gedaan terwijl ze dat wel wilde. Dit kan achteraf het gevoel geven dat ze er niet niet toe doet en kan op die manier lang negatief doorwerken.
Herken je iets van de volgende dingen:
- Ik heb geen gehoor kunnen geven aan signalen van mijn lichaam en intuïtie
- Ik werd niet serieus genomen
- Ik voel me schuldig
- Ik schaam me
- Ik heb vrees voor wat gaat komen
- Ik heb het gevoel dat ik aan het overleven ben
- Ik herken mezelf niet
- Ik voel me niet begrepen in mijn naaste omgeving
- Ik merk dat de hechting met mijn tweede kindje beter is dan met mijn eerste
Waarom een herstelgesprek
Omdat het meteen effectief is. Je voelt meteen dat er iets ten goede veranderd is. Doordat jij bepaalt waar over gesproken wordt en hoe je het had willen hebben, worden er nieuwe verbindingen gemaakt in je hersenen die eerder verbroken waren. Ik bepaal niks, en dat geeft jouw weer kracht en controle over je leven. De oorzaak van het trauma wordt weggenomen. Je voelt meteen dat het anders voelt na het gesprek. Wat je ook merkt is dat je moe bent, want er is echt iets op celniveau veranderd en dat werkt nog een aantal weken door. Het vraagt inzet van jou, jij gaat met jezelf aan de slag. Jij gaat het zelf doen, anders dan tijdens de periode rondom de geboorte dat er van alles voor je beslist werd.
Kosten
80% van de vrouwen heeft genoeg aan één hersteltraject.
Contact
Ik ben geboortetraumatherapeut en onderdeel van het landelijk Zo beval ik team dat werkt met een eenduidige methode. Ons team richt zich vooral op moeders die (soms jaren later) onbegrepen klachten ontwikkelen na traumatische ervaringen en/of verlies bij de geboorte van hun kind(eren).