Geboorteherstel

 

Geboortetrauma

Woorden die je niet in een adem genoemd verwacht of wilt horen en toch.... Uit onderzoek is gebleken dat 96% van de vrouwen gezondheidsverlies ervaart na de bevalling, lichamelijk of psychisch en dat 1 op de 3 vrouwen de bevalling als traumatisch bestempelt. Dat zijn serieuze getallen en het heeft invloed op het functioneren van die vrouwen en dus op de manier waarop ze het moederschap en hun kind ervaren.

Hersteltraject 

Het geboortehersteltraject wordt ingezet na een traumatische ervaring rondom de geboorte 

van een kind. Een traumatische ervaring uit zich doordat er negatief op de ervaring terug wordt gekeken en dat er daarna negatieve gevoelens zijn met betrekking tot eigenwaarde en zelfwaardering. Of het gevoel van "niet weten wat te doen" met betrekking tot de verzorging  of het huilen van de baby. Ook onzekerheid of problemen met het geven van borstvoeding kunnen een uiting zijn van een geboortetrauma. Dat betekent niet dat je niet blij bent met de uitkomst, namelijk dat je baby gezond is, maar wel dat je niet blij bent met hoe het allemaal gegaan is.

Wat is een trauma: trauma ontstaat niet door wat er met je is gebeurt, maar door jou emotionele reactie op wat er met je is gebeurt. Vaak heef het te maken met verlies van controle. Een op papier perfecte bevalling kan door de moeder als traumatisch worden ervaren. Doordat er dingen gedaan zijn die ze niet wilde of juist niet gedaan terwijl ze dat wel wilde. Dit kan achteraf het gevoel geven dat ze er niet niet toe doet en kan op die manier lang negatief doorwerken.

Herken je iets van de volgende dingen:

  • Ik heb geen gehoor kunnen geven aan signalen van mijn lichaam en intuïtie
  • Ik werd niet serieus genomen
  • Ik voel me schuldig
  • Ik schaam me
  • Ik heb vrees voor wat gaat komen
  • Ik heb het gevoel dat ik aan het overleven ben
  • Ik herken mezelf niet
  • Ik voel me niet begrepen in mijn naaste omgeving
  • Ik merk dat de hechting met mijn tweede kindje beter is dan met mijn eerste
Vriendelijke en efficiënte methode 
Tijdens een herstelgesprek begeleid ik je om met behulp van verbeelding een negatieve gebeurtenis rond de je geboorte van je kind te veranderen. Door de gewenste situatie te beschrijven, te voelen en in zekere zin te ervaren, ontstaan nieuwe hersenverbindingen. Je moederlijke brein wordt gestimuleerd en blokkades tussen je werkbrein en intuïtieve brein  worden opgeheven. Doordat je de nieuwe situatie tijdens het herstelgesprek als levensecht ervaart, is dit een bijzonder effectieve en tegelijkertijd heel vriendelijke methode.

Waarom een herstelgesprek
Omdat het meteen effectief is. Je voelt meteen dat er iets ten goede veranderd is. Doordat jij bepaalt waar over gesproken wordt en hoe je het had willen hebben, worden er nieuwe verbindingen gemaakt in je hersenen die eerder verbroken waren. Ik bepaal niks, en dat geeft jouw weer kracht en controle over je leven. De oorzaak van het trauma wordt weggenomen. Je voelt meteen dat het anders voelt na het gesprek. Wat je ook merkt is dat je moe bent, want er is echt iets op celniveau veranderd en dat werkt nog een aantal weken door. Het vraagt inzet van jou, jij gaat met jezelf aan de slag. Jij gaat het zelf doen, anders dan tijdens de periode rondom de geboorte dat er van alles voor je beslist werd.

Kosten
Een hersteltraject kost € 300,- en bestaat uit 5 gesprekken. Een telefonische intake, twee live geprekken van ongeveer anderhalf uur, en twee of drie telefonische evaluaties. Na het eerste gesprek ga je een tijdlijn maken die de tweede keer besproken wordt. Aan het einde van het traject bekijken we of dit voldoende was of dat er nog meer nodig is. Jij bepaalt of je voldoende herstelt bent. Tijdens het traject heb je continue begeleiding, wat inhoudt dat je contact kunt opnemen wanneer je daar behoefte aan hebt. Vanaf het eerste contact tot het moment dat je zelf aangeeft dat je hersteld bent, sta ik voor je klaar.
80% van de vrouwen heeft genoeg aan één hersteltraject.

Contact

Wanneer je graag geholpen wilt worden met het verwerken van geboortetrauma, of wanneer je eerst graag meer wilt weten over mijn werkwijze, mag je mij altijd bellen om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Bellen heeft de voorkeur omdat ik op die manier rustig op al je vragen in kan gaan, ook wanneer mijn antwoorden misschien nieuwe vragen bij je oproepen. Je belt altijd vrijblijvend en het is niet raar om alleen je vragen te stellen en te overleggen over de mogelijkheden.

Ik ben geboortetraumatherapeut en onderdeel van het landelijk Zo beval ik team dat werkt met een eenduidige methode. Ons team richt zich vooral op moeders die (soms jaren later) onbegrepen klachten ontwikkelen na traumatische ervaringen en/of verlies bij de geboorte van hun kind(eren).

 


Powered by webXpress